Wednesday, 10 February 2016

Tunaikan Umrah Dengan Dinar

Public Gold memulakan langkah menjadikan dinar emas sebagai medium transaksi dengan menawarkan pakej umrah hanya dengan 10 Dinar emas.
*10 Dinar : 42.5g emas : RM 7,437.50)
(Hari ini 10 Feb 2016, 1g : RM 175 GAP)


Keratan akhbar Harian Metro 1 Feb 2016 menjelaskan lagi perihal ini. 

Satu penjimatan hebat sekiranya anda bercadang mengerjakan Umrah pada bulan Ramadhan, yang mana ganjaran pahalanya seperti mengerjakan haji, inshaAllah. Jadi tidak hairanlah jika waktu tersebut menjadi 'peak-season' di mana kos juga meningkat hingga RM 12,000.


Anda boleh jimat hingga 38% dengan Pakej Umrah tawaran Public Gold. Tapi anda harus cepat kerana tempat terhad kepada 50 orang sahaja. Tempahan boleh dibuat selewat-lewatnya 15 Feb 2016 dengan hanya 2 Dinar GAP (2 Dinar : 8.5 gram)

Bagaimana nak bermula dengan GAP? Boleh rujuk artikel sebelum ini

Azharina PG040197
WhatsApp +60132092404
azharina.amin@gmail.com
fb.com/emas1001 (FB Page: Goldmate)

Sunday, 7 September 2014

Kelebihan Jadi Dealer Public Gold

Ada 3 tingkat dealership dalam Public Gold:
1- (Normal) Dealer
2- Priority Dealer
3- Master Dealer

Kelayakan automatik bagi pembelian berjumlah tertentu dalam satu resit. Bermula April 2016, kelayakan bagi Normal, Priority dan Master Dealer telah dinaikkan seperti dalam poster berikut.

Mengikut pengalaman dan pemerhatian saya sebelum ni, Public Gold memang ada buat promo dari semasa ke semasa tentang kelayakan menjadi dealer, contohnya beli berapa banyak gram (bukan ikut RM) atau recruit berapa ramai dealer untuk upgrade status dealer.

Apa kelebihan jadi dealer?
1- Mendapat komisyen atas belian sendiri antara 1%-2% (ND 1%, PD 1.5%, MD 2%) pada belian kedua dan seterusnya. PG akan beri cash back pada bulan berikutnya terus masuk ke akaun bank kita (atau dikreditkan ke akaun GAP jika nilai kurang dari RM 100). Kira macam diskaun lah sebab dapat kurangkan jumlah bayaran untuk emas yang kita beli. Tidak semestinya kena cari pelanggan baru untuk jadi dealer.

Alang-alang membeli, biar jadi dealer terus jika budget cukup. Kebiasaannya orang yang beli emas pertama kali, mesti nak beli lagi dan lagi kerana aura emas tu sendiri. Dan mestilah nak tambah simpanan jugak kan. Robert Koyasaki penulis best-seller, Rich Dad Poor Dad, dalam interview nya menyebut, kekayaan beliau dalam cash hanyalah 10%. Lain-lain sama ada dlm bentuk real estate (40%), precious metal (25%- termasuk emas), ikuiti dll. Emergency cash dalam simpanan kita seelok-eloknya 3 bulan gaji inshaAllah cukup. Selebihnya baik tukar kepada emas daripada terbiar dalam bank yang akan bagi duit kita sebagai loan pada org lain pulak. Lebih sedih lagi nilai duit kertas ni akan berkurang akibat dimamah inflasi dan kadar tukaran asing yang tak adil... 

2- Jika dapat pelanggan baru yang kita daftarkan dengan PG, PG akan bagi komisyen pada kita pada kadar % macam belian sendiri. Pembelian seterusnya dari pelanggan tu pun kita dapat komisyen.

3- Jika pelanggan baru kita tu jadi dealer, kita akan dapat introducer commission untuk pembelian pertamanya sebagai dealer dan overriding commission untuk pembelian mereka yang seterusnya.

4- Bila kita jual balik emas pada PG, kita dapat cash back sebanyak 0.3%

5- Untung bila kita trade emas PG kepada individu. Kita jual emas pegangan kita pada harga PG Sell kepada pembeli individu, kita beli balik emas dari penjual individu pada harga PG Buy. Kita dapat untung atas spread di situ. Kena make sure lah waktu kita jual/beli tu harga PG Buy lebih rendah dari PG Sell yang kita nak caj tu (sebab harga kan sentiasa berubah).

6- 'Terpaksa' belajar ilmu emas dan sebarkan. Kini PG memperkenalkan PG1System sebagai platform untuk dealer-dealer baru belajar daripada Master Dealer terdahulu yang sekarang mampu menjana pendapatan hingga 4-5 angka sebulan (PG bukan MLM ok?)

Point tambahan:
7- Peluang menimba ilmu dalam program khas anjuran PG dalam memajukan dealer seperti SIP (Sales Incentive Program) dan JLT (Jutawan Emas Leadership Training) pada harga subsidi. Inilah peluang bertemu dengan founder PG- Dato' Louis Ng sendiri dan sesi di mana otai2 Master Dealer berkongsi tips dan rahsia kejayaan mereka (JLT). Kebanyakan dealer2 yang sudah join program sebegini mendapat semangat yang luar biasa lepas program

Dari kat atas ni juga, kita boleh buat kesimpulan fungsi dealer PG iaitu untuk menyedarkan masyarakat tentang kepentingan menyimpan emas, kewujudan Public Gold dan bagaimana PG boleh bantu orang ramai dapatkan emas fizikal dengan cara terbaik yang memang telah terbukti sejak 2008. 

Dealer juga boleh tolong customer memudahkan trading dengan Public Gold, contohnya tolong pelanggan untuk follow-up dgn PG bila ada apa-apa masalah. Semua ni dibuat dengan percuma (tanpa caj tambahan kepada pihak pelanggan).

Pada 7hb Sept 2014, harga emas GAP 999.9 ialah RM 140 per gram. Dengan RM 20,000 boleh dapat 142 gram emas dan layak jadi dealer. Atau tambah sikit RM 602 boleh dapat bar 100g (RM 13,713) dan 50g (RM6,998). Mulai 8hb Sept 2014, perlukan RM 30,000 untuk jadi dealer. 

Update: harga emas Public Gold di awal tahun 2016 ialah antara RM 170-180+/g -dalam masa 2 tahun, meningkat hingga RM 30-40+ per gram! Nampak tak bagaimana nilai wang kertas (terutamanya RM) boleh susut dalam masa yang singkat sahaja. Rasanya lebih berbaloi simpan RM atau emas?

Bulan September 2016, ada promosi dealer terbaik untuk penjawat awam dan pelajar. Buat belian secara GAP bernilai RM 5000 SAHAJA (lebih kurang 26g emas untuk kakitangan kerajaan) atau RM 2500 SAHAJA (bagi pelajar- kolej/university/postgrad, dapat 13g emas kurang lebih) dan dapat sertai Sales Incentive Program (SIP Penang)- percutian melawat HQ Public Gold selama 2 hari satu malam di Pulau Pinang termasuk tempat tinggal dan makan minum hanya dengan 1.5g GAP (kebiasannya 2.5g, jimat 1g).

Bukan pegawai kerajaan atau pelajar? Jangan risau. Dapatkan promosi dealer bila hadir ke seminar percuma di branch PG yang diadakan setiap minggu/bulan. Contact saya untuk tahu jadual seminar 

Renung-renungkan, dan bertindak lah sekarang! 

*Bermula dengan GAP? Baca di sini

Norazharina Mat Amin
PG040197
013-2092404 (WhatsApp)

Kemaskini 24 September 2016

Sunday, 24 August 2014

GAP cara labur emas modal kecil

Pada Julai 2014 Public Gold telah mengumumkan produk dan servis paling inovatif mereka iaitu Gold Accumulation Program (GAP), atau boleh diterjemahkan sebagai Program Akumulasi Emas.
Pada mulanya GAP boleh dibeli dalam gandaan RM50 (dah naik ke RM 100), namun sekarang boleh dibeli dalam gandaan 1gram supaya patuh syariah.
Ia lebih kurang sama dengan Akaun Simpanan Emas yang ditawarkan oleh bank-bank lain di Malaysia, namun yang istimewanya, bila kita depositkan duit, Public Gold akan allocate emas FIZIKAL 999.9 untuk kita on pool basis. Kalau bank lain, dia tulis kat kertas/cetak dalam buku akaun je. Yang ni kita boleh pilih sama ada nak PG simpankan atau kita simpan emas fizikal tu (minimum untuk keluarkan 1gram).

Lebih kurang sama macam apa yang ditawarkan oleh bank Ar-Rajhi dan Kuwait Finance House (emas 995) yang patuh syariah kerana memang ada emas fizikal yang boleh dikeluarkan pada bila-bila masa. Apa-apa baki emas dalam akaun tu, PG akan simpankan secara PERCUMA tanpa sebarang caj. Dan lagi best sebab emas PG ialah 999 berstatus LBMA (London Bullion Market Association) yang diiktiraf di peringkat antarabangsa, serta bebas GST!

Jadi, macam mana nak tau harga GAP ni? OK, boleh cek harga emas harian di website www.publicgold.com.my. Harga GAP dalam kotak biru- Gold Accumulation Program (24K).

Harga GAP akan dikemaskini sekali sehari jam 12 tengah malam (atau 2 kali sehari, biasanya pada jam 12 tengah hari sekali lagi dalam kondisi kewangan dunia yang tidak menentu). Bagi Muslim, dinasihatkan tengok harga yang baris ke-2 (contoh dalam gambar- RM 187) iaitu harga per gram supaya senang tukar ke bentuk emas fizikal dan patuh syariah.

Jangan tengok harga per RM100 untuk elak kan isu tak patuh syariah. Sebab ia melibatkan gram emas hingga 4 tempat perpuluhan (contoh dalam gambar RM 100 = 0.5348 gram)- susah nak ditukar kepada emas fizikal sebegitu tepat.

Bila tengok harga tu dah OK dan sahabat setuju untuk pembelian kaedah GAP, boleh buat bayaran terus kepada PG pada hari yang sama (supaya harga GAP tak lari; harga per gram darab dgn berapa gram kita nak- jangan lebih, jangan kurang) ke nombor akaun Public Gold (PUBLIC GOLD MARKETING SDN. BHD.- Maybank 5571 3923 8048 atau Public Bank 3167 52 0833). Simpan payment slip baik-baik untuk rujukan.

Lepas buat bayaran, kena notify PG dalam format tertentu untuk bagitau yang kita dah buat bayaran- sama ada SMS/ WhatsApp/ WeChat ke nombor 017-4866 916

Untuk yang baru pertama kali (belum ada kod PG), taip;
"NEW CUSTOMER
a. Nama penuh
b. No ic
c. No telefon
d. Email
e. Jumlah yang dibank in
f. Tarikh bank in
g. Masa bank in
h. Introducer : PG040197 Norazharina Mat Amin" (atau mana-mana dealer yang sahabat percayai, untuk mudahkan urusan follow up dengan PG jika ada masalah. Untuk pembeli dalam network saya, support group disediakan :)

Attach kan sekali slip bayaran supaya PG boleh sahkan bayaran. Ini contoh yang saya dah buat. 



Kalau pakai SMS tapi tak boleh nak hantar MMS utk payment slip tu, boleh emailkan softcopy/snapshot pada dealer anda atau gap@publicgold.com.my sebagai bukti pembayaran. Arahan yang disediakan Public Gold di sini (tapi tak updated bab yang 1 gram tu, hanya bagitau dalam gandaan RM 50).

*Untuk existing customer yang dah ada PG Code, ada step baru untuk upload payment slip terus di web PG- tak perlu lagi email/WhatsApp. Sekarang dah boleh top-up GAP secara FPX. Hanya perlu Login dan klik butang BUY NOW (butang biru bulat pada gambar harga GAP)- Ada RM 1 processing fee

Bila PG dah sahkan bayaran diterima, PG akan update penyata GAP yang akan rekod berapa gram emas yang anda ada. Boleh semak GAP statement secara online di web PG dalam masa 2 hari bekerja. Login guna PG code yang diberi dalam email sebagai username dan 12-digit no. IC sebagai password, klik > My GAP **Penting untuk tukar password lepas first-time login

Jika ada lebih 2gram, sahabat dah boleh keluarkan emas tu. Call dulu cawangan PG terdekat untuk reserve item yang sahabat nak. Pergi ke cawangan tu dan bawa IC anda sebagai bukti anda pemegang akaun GAP.

Goldbar 1gram 999.9 PG berstatus LBMA pelbagai edisi- dari atas: Edisi Merdeka MY60, newborn, wedding, hari jadi dan Tahun Baru Cina (tahun ayam)
Tapi, nasihat saya, kalau nak nampak untung cepat, tak perlu keluarkan lagi kalau setakat 1gram sebab spread tinggi (9% utk 1g bar LBMA yg berseal dlm keadaan asal yg baik, tidak dibuka. Kalau buka, kira used gold- spread 10%) dan ada caj premium RM 5 utk setiap bar 1gram (utk kos tempaan, pengangkutan dari Turkey dsb). Kalau boleh, tunggu hingga cukup 10gram (spread masih 9%, premium charge RM 10-jauh lebih murah per gram) atau 20gram (spread 8%, premium charge RM 15) atau lagi berat lagi bagus. Tapi kalau nak simpan sebagai koleksi atau hadiah OK je sebab jumlah harga yang dibayar untuk 1gram melalui GAP jauh lebih murah berbanding kedai/syarikat emas lain. Baca sini untuk tahu lebih lanjut tentang spread. Lagipun, PG tidak kenakan caj simpanan. Berbeza dengan AGSS.

Pastikan ada baki minimum 1g untuk akaun GAP kita kekal aktif. Jika nak keluarkan semua pun boleh, tapi ada caj RM 50 untuk activate semula. Nak tau ada berapa banyak baki dalam akaun? Boleh cek online di website PG > My GAP > Statement.

***PENTING: Sila update bahagian Penama/nominee di bawah My Account > My Profile supaya waris kita boleh URUS kan baki akaun GAP kita bila kita meninggal. Pernah terjadi kes pemegang akaun GAP meninggal beberapa bulan sahaja lepas buka akaun, jadi kalau sudah letak penama, akan lebih mudahkan urusan PG dan waris inshaAllah 

GAP ni sesuai bagi mereka yang nak kumpul emas dengan budget sikit-sikit (setiap kali simpan 1gram dengan harga sekitar RM 200) dan tak mahu leceh-leceh simpan emas tu sendiri (takut nak simpan kat rumah, takut tak boleh tidur malam atau susah nak keluar masuk bank sewa safe deposit box). 
*Petunjuk harga GAP: Jan 2016- RM 160+/g; Feb-Mac-April 2016- RM 170-180+/g; Jun-Jul 2016- RM 180-190+/g hingga Apr-Mei 2017

OK, saya harap penjelasan ni sedikit-sebanyak bantu anda faham apa itu GAP. Apa-apa pertanyaan boleh contact saya atau LIKE dan PM saya di facebook.com/emas1001 [FB page: Goldmate]

Norazharina Mat Amin 
PG040197 
013-2092404 (WhatsApp)
azharina.amin@gmail.com
Updated 5 May 2017

Saturday, 9 August 2014

Kenapa Harga Emas Jatuh (2013-2014)?

Pelik, kalau emas tu tak boleh dikeluarkan (dari lombong) sesuka hati macam duit kertas, kenapa harga emas ada turun naik secara aktif? Bahkan, kenapa harga emas boleh turun sampai 30% berbanding harga tertinggi tahun 2011 dulu? Persoalan ni agak membingungkan ramai penyimpan emas. Nak kata harga emas sentiasa naik, harga emas ada juga turun. Betul ker emas tak boleh dimanipulasi macam duit kertas?
Alhamdulillah, misteri ni akhirnya terjawab dalam Gold & Precious Metals Price Outlook Symposium 2014 hari tu. Ia seminar sehari anjuran Bursa Malaysia pada 28 Jun 2014 lepas di Hotel Istana. Yang paling menarik, ada 9 topik dibentangkan oleh pakar-pakar dalam pelbagai bidang berkaitan emas dan perak termasuk pengeluar barang kemas, pelombong emas, analyst, spot gold trader, dan ahli World Gold Council sendiri.


Misteri Kejatuhan Harga Emas

Dalam seminar tu, satu topik hangat dibincangkan oleh ahli panel iaitu kenapa harga emas boleh crash (jatuh mendadak) pada April 2013? Sedangkan permintaan EMAS FIZIKAL semakin meningkat, dan supply dari lombong semakin berkurangan termasuk disebabkan kos pengeluaran meningkat mendadak. Nampaknya pergerakan harga emas tak seiring dengan permintaan sebenar emas fizikal.
5 tahun harga emasHarga emas 2014 kekal rendah walaupun permintaan emas fizikal meningkat.
Ahli panel masing-masing bagi pendapat dan akhirnya mereka semua bersetuju, harga emas JANGKA PENDEK bukan digerakkan oleh permintaan sebenar emas fizikal, tapi digerakkan oleh pelaburan “paper gold” atau “emas maya”. Emas maya ni termasuklah pelaburan-pelaburan emas yang ditawarkan oleh bank-bank dan institusi kewangan yang mana emasnya memang tak wujud. Beli emas, tapi cuma dapat kertas jer.


Peluang Pemilik Emas Fizikal

Jumlah EMAS MAYA yang didagangkan mencecah 50 kali ganda lebih banyak berbanding emas fizikal yang benar-benar wujud dalam dunia sekarang. Tapi untuk jangka panjang, harga emas digerakkan oleh permintaan sebenar EMAS FIZIKAL. Harga emas turun sekarang ni sebenarnya ‘rahmat’ bagi pembeli emas fizikal. Kita boleh dapat benda mahal (emas fizikal) dengan harga yang murah.
Emas ni lagi jatuh harganya, lagi orang beli. Tapi kalau duit kertas, lagi jatuh, lagi orang lari. Emas bekalannya terhad. Emas tak boleh ditambah pengeluarannya dengan mudah. Lombong emas ambil masa at least 8 tahun untuk keluarkan gold bar pertama bermula dari proses exploration. Dan tak pernah ada satu zaman dalam sejarah manausia, emas dianggap terlalu banyak dan berlebihan di pasaran. Tapi duit kertas boleh dicetak seberapa banyak yang orang mahu hinggakan duit tu jatuh kuasa belinya.
statistik permintaan dan penawaran emas duniaStatistik yang dikeluarkan oleh Thomson Reuters menunjukkan tahun 2013, supply emas fizikal “tak cukup” 703 tonnes berbanding permintaan. Walaupun supply-nya defisit, harga emas 2014 turun lebih rendah dari tahun 2013. Ini yang menjadi ‘misteri’.
Saya nak quote coretan daripada reseach tentang isu ini oleh Casey Research bertajuk “Physical Gold vs. Paper Gold: The Ultimate Disconnect”:
“I think the fundamentals (physical gold) will drive the long-term market more than these short-term events. The fight between pricing from the physical (gold) market for bullion and that from the “paper market” of futures is showing signs of discrimination and disagreement, as the physical market is booming, while prices set by futures are seemingly pressured to go nowhere.
In short, I think this is a strong buying opportunity


Kesimpulan

Kesimpulannya:
  1. Pergerakan harga emas jangka pendek yang tak stabil dipengaruhi oleh trading emas maya. Harga emas turun naik ni sebenarnya bukan ditentukan oleh emas fizikal samada berbentuk barang kemas, gold bar atau gold coin.
  2. Dari sudut jangka panjang, harga emas akan sentiasa naik disebabkan oleh pengeluaran lombong yang terhad sedangkan permintaan semakin meningkat. Ditambah lagi dengan kuasa beli wang fiat (duit kertas) yang sentiasa susut dalam jangka panjang.
  3. Kalaulah pelabur emas maya minta penyerahan emas-emas mereka secara fizikal, pastinya harga emas akan melompat naik sebab dagangan emas maya terlalu besar berbanding emas fizikal yang benar-benar wujud.
Saya nampak situasi kewujudan “emas maya” ni sebahagian daripada kospirasi ekonomi oleh barat supaya emas yang sepatutnya jadi pengukur nilai sebenar boleh juga dimanipulasi sebagaimana duit kertas. Kita boleh baca artikel bagaimana bank-bank besar di barat terlibat secara langsung memanipulasi harga emas. Harga emas yang tak stabil ni boleh ‘menipu’ dunia bahawa emas bukanlah aset yang selamat untuk disimpan, sedangkan dalam statistik, negara-negara barat adalah penyimpan emas terbesar dunia.
Ramai pakar-pakar percaya, skandal manipulasi ini tak akan bertahan lama. Ia pasti terbongkar dan akhirnya, harga emas tetap akan didagangkan mengikut demand & supply-nya yang sebenar. Jadi siapa beli emas fizikal untuk lindungi kekayaan terutamanya dari bencana kewangan, jangan bazirkan emosi dengan turun naik harga emas. Yang paling penting, cuba cek dah berapa gram emas yang kita ada?
Wallahu a’lam.


Dipetik dari: http://www.mohdzulkifli.com/ -mentor emas saya 😃


Norazharina Mat Amin 
PG040197 
013-2092404 (WhatsApp)
azharina.amin@gmail.com

Friday, 30 May 2014

Asas tentang harga emas

Berikut adalah beberapa perkara penting yang anda perlu tahu tentang harga emas.

Harga Daily dan Spot
Emas diniagakan di seluruh dunia pada harga yg dipersetujui bergantung kpd permintaan dan penawaran (demand and supply). Harga Daily (harian) ditetapkan dua kali sehari di London Exchange pada jam 10.30pg (London AM) dan 3.00ptg (London PM), juga pada penutup hari perniagaan di New York Exchange. Biasanya harga ini diguna pakai oleh kedai emas biasa yang menukar harga emas mereka setiap sehari (biasanya sekali sehari, paling banyak 2 atau 3 kali).
Harga Spot pula merujuk pergerakan harga setiap minit yang membentuk graf seperti di atas. Harga ini bersama-sama dengan kadar tukaran USD/RM yang menentukan pergerakan harga Public Gold setiap 20 minit seperti yang dipaparkan di laman webnya.

Harga spot boleh didapati di kitco.com di mana anda juga boleh dapatkan sejarah harga untuk logam berharga lain seperti perak, platinum dll. Graf adalah dalam USD/oz (troy auns) di mana 1 troy auns bersamaan dgn 31.104g.

Caj Premium
Semua jongkong/bar dan koin/syiling emas dijual dengan caj premium (tambahan) ke atas harga spot atau daily. Premium ini adalah kos pengeluaran (penulenan/tempaan) untuk menukar emas mentah kepada emas yang boleh dijual. Biasanya, semakin besar/berat jongkong/bar/koin/syiling itu, caj premium per gram atau per troy auns akan berkurang. Caj premium ini juga termasuklah untuk caj tukang, pengangkutan dll.

Harga Beli dan Jual
Sama seperti kadar tukaran asing (FOREX), emas mempunyai harga jual dan beli yang berlainan. Ini disebut sebaran margin (margin spread) atau sesetengah orang menyebutnya 'susut nilai'. Caj premium yang dikenakan semasa belian biasanya tidak diambil kira sewaktu jualan balik kpd peniaga.

Harga Public Gold (PG)
PG sangat telus dalam penetapan harganya dgn memaparkan senarai harga pada laman web nya 24 jam sehari, dikemaskini setiap 20 minit. Ini adalah satu kelebihan kpd pembeli jika harga naik/turun secara mendadak walaupun sekejap sahaja, tidak seperti di kedai emas biasa. Berikut adalah snapshot dari laman web PG.**Screenshot terkini berbeza sedikit dengan penambahbaikan web PG**

Harga PG Sell (harga kita beli) dan PG Buy (harga kita jual) sesuatu item mempunyai sebaran margin/spread yang tetap seperti dalam jadual di atas, sebelah kanan. Anda boleh buat kiraan sendiri, contohnya utk 100g bar- spread nya ialah 5%.
Spread = [(PG Sell-PG Buy) / PG Sell] x 100% = [(14,976-14227) / 14976] x 100% = 5%
atau, harga PG Sell RM 14,976 - 5% spread @ x0.95 = RM 14,227.00 iaitu harga PG Buy (dibundarkan).

Kadar premium yang terkini (sebelum ini dikenali sebagai caj transport) untuk produk berstatus LBMA ialah seperti berikut:
Premium ini merangkumi kos tempaan (minting), pengangkutan dari Turki ke HQ kemudian ke branch PG dan sebagainya

Kadar spread baru yang diumumkan ialah 6-9% (efektif 1 Januari 2017) untuk produk LBMA bebas GST:
Kadar spread terkini untuk item PG berstatus LBMA. Untuk item PG lama yang berstatus non-LBMA, spread ialah 10%- sama juga dengan item LBMA yang telah dibuka seal nya
Apabila harga emas meningkat melebihi kadar spread, anda sudah mendapat untung kerana anda boleh jual pada harga yang lebih tinggi daripada harga belian sebelumnya.

Waktu terbaik utk lock harga ialah ketika harga spot emas dan kadar tukaran USD/RM tengah rendah. Tapi berapa rendah tu bergantung kepada individu. Jika anda pernah buat belian sebelum ni, anda mungkin sudah ada benchmark tersendiri. Jika tidak, akan mungkin nak tengok sejarah harga emas- biasanya hanya ditunjuk dalam USD.

Utk pengetahuan, harga tertinggi 1 dinar PG (4.25g koin emas 916) dalam sejarah ialah sekitar RM 830 pada tahun 2011. Pada April 2013, harga emas turun mendadak hingga 1 dinar menjadi RM 550 sebelum naik balik ke paras RM 658 (tertinggi dalam tempoh 6 bulan) sebelum turun semula pada akhir 2013. Dari awal tahun 2014, harga emas naik hingga melebihi RM 620 dan hari ini 30 Mei 2014, turun semula hingga RM 578. Sekarang, Nov 2014 menyaksikan harga paling rendah RM 530+. 2015 menyaksikan trend harga emas yang masih rendah hingga lah RM mengalami kejatuhan mendadak menyebabkan harga emas di Malaysia meningkat. Sekarang Mac 2016, harga 1 dinar 999 sekitar RM 780. Sila semak laman web PG untuk harga terkini.

Bagaimana harga PG dibandingkan kedai emas lain
Dari pemerhatian saya, banyak kedai emas mengenakan caj premium yang lebih tinggi. Contoh sebenar:
#1- 14 Jan 2014: Harga 10g bar 999 WC RM 1600, harga 10g bar 999 PG hanyalah RM 1449 (beza 10%)

#2- 20 Feb 2014: Harga 10g bar 999 PK RM 1710 (harga beli balik RM 1500- spread sebanyak 13% jika emas dan 'bungkusan' nya berada dlm keadaan 'perfect'- tidak calar/koyak/terbuka dan bawa sekali resit) Jika tidak, spread terus jadi 25%- harga beli balik hanya RM 1275.
Harga PG pula hanyalah RM 1516 (PG Sell) dan RM 1422 (PG Buy), spread 8%.
Harga belian dari PK lebih tinggi sebanyak 13%.

Dato' Louis Ng, pengasas dan pengerusi Public Gold pernah menyebut dalam artikel yang dipaparkan dalam majalah 'UNRESERVED' (isu Jan 2014) bahawa caj premium PG hanyalah antara 5-8% ke atas harga emas antarabangsa. Kedai emas biasa pula meletakkan lebih 15%- margin yang sangat tinggi.

Sedia untuk membuat pilihan terbaik? Baca sini untuk cara-cara buat pembelian. Atau boleh tinggalkan mesej di bawah/hubungi saya untuk pertanyaan lanjut.

Norazharina Mat Amin
PG040197
013-2092404 (WhatsApp)

Wednesday, 16 April 2014

Cara bayar kepada Public Gold

Tahniah kerana anda telah berjaya order dari Public Gold mengikut 2 langkah mudah di sini atau menerusi smartphone anda di sini. Seterusnya, ada 2 langkah lagi iaitu:
3. Bayar
4. Ambil emas anda!

#3. Bayar
Selepas anda selesai buat tempahan/order, anda sepatutnya terima Sales Order (SO) email yg rupanya lebih kurang mcm ni, bersama dengan Sales Order PDF attachment
Perhatikan perkara penting yang saya garis dan kotakkan- PG/Account Code (garis kuning oren), Doc./SO no. (garis biru), nama dan no. akaun Public Gold (kotak hijau) dan notis pembatalan order (kotak merah).

OK, lepas dah baca boleh lah buat pembayaran dalam masa 24jam melalui beberapa cara spt berikut (sila pilih satu yg plg mudah untuk anda).
a. Tunai di cawangan Public Gold- terhad kepada transaksi yang jumlahnya RM3,000 dan ke bawah sahaja
b. Deposit tunai di KAUNTER Public Bank/Maybank- tiada had jumlah, tapi dinasihatkan pembayaran dibuat di kaunter, bukannya mesin (utk mengelakkan hal yg tak diingini spt mesin kehabisan resit/ resit tak keluar)
c. Pindahan Internet (Online Banking)- jumlah terhad mengikut bank anda, selalunya RM10,000 sehari. Jika lebih, kena lah buat beberapa hari.
d. Telegraphic Transfer (TT)- jumlah terhad mengikut bank anda
e. Cek- amaun <RM25k perlukan 5 hari bekerja utk clearance, 8 hari bekerja untuk >RM25k

Kalau saya, saya suka pakai Online Banking je sebab senang boleh buat dari rumah/mana-mana tempat yang ada Internet connection. Inter-bank Giro caj baru 10 sen. Tapi kalau lebih RM10k, sila call cawangan PG terdekat anda untuk beritahu berapa hari yang anda perlukan untuk bayar penuh. Nak email branch manager pun boleh.
Contoh kalau buat pembelian RM15k, hari pertama bayar RM10k, hari kedua bayar baki RM5k. Nak buat RM7.5k+7.5k pun boleh, bgtau je PG masa call tu.

Masa buat pembayaran, SANGAT PENTING untuk nyatakan Customer Acc Code/PG code anda (PG****** atau TEMP****) dan Sales Order/Doc. No (PM****** atau CSO****** atau MSO******). Semua ni boleh didapati dari email kat atas tu atau Sales Order PDF attachment.

Bila dah buat pembayaran, dapatkan slip pembayaran asal dan SIMPAN ELOK-ELOK slip tu. Ambil gambar slip pakai handphone anda sbg bukti pembayaran dlm bentuk softcopy. Kalau rajin, boleh scan pakai scanner.

Kalau buat Pindahan Internet (Online Banking), biasanya akan keluar 'Confirmation Page' macam kat bawah ni. Anda boleh 'Print Screen' page tu dan 'save' dlm softcopy sbg bukti bayaran. Print kan page tu sbg slip pembayaran asal.
Softcopy ni hendaklah di-emailkan kepada payment@publicgold.com.my dalam masa 24jam selepas pembayaran dibuat. Boleh juga fax kan ke no +604-6464916

Nota: Sesetengah bank mmg ada field Recipient's Email Address masa buat Internet Transfer. Walaupun anda dah letak payment@publicgold.com.my kat situ, ia tak dikira sbg bukti pembayaran. Anda kena emailkan jugak softcopy tadi dari email anda.


Nota lagi: Jika anda buat bayaran beberapa kali, contoh dlm kes RM15k tadi, emailkan bukti bayaran setiap kali lepas bayar.

Anda akan terima Acknowledgment email dari Public Gold macam ni.


#4. Ambil emas anda!
Sebelum anda pergi ke cawangan PG terdekat untuk ambil emas, anda dinasihatkan untuk call mereka dulu (nombor telefon di sini) dalam 1-3 hari sebelum, utk buat appointment dan bagi lancarkan proses nanti. Hari sabtu pun boleh ambil sbb PG bukak separuh hari.

Jangan lupa bawa sekali SLIP PEMBAYARAN ASAL dan salinan Sales Order. Anda kena ambil emas dalam masa 2 bulan dari tarikh Sales Order. Jika tidak, PG akan simpankan untuk anda dan caj 1% dari harga belian emas akan dikenakan (2% untuk perak) atau minimum RM50 utk setahun.

Dan..selesai! Tahniah, anda telah berjaya memiliki emas fizikal anda sendiri! Mudah saja kan? Sekarang simpan emas anda baik-baik demi masa depan yang cerah, inshaAllah.

Jika ada masalah, anda boleh contact saya. Atau jika ada kekangan lain untuk buat belian, berikan saja maklumat anda iaitu: nama penuh, no. IC, no. handphone, e-mail address dan lokasi anda di Malaysia (Indonesia, Singapore, Brunei etc pun boleh).

Selamat berjaya!

Norazharina Mat Amin
PG040197
013-2092404 (WhatsApp)

Sunday, 13 April 2014

Cara mudah beli emas Public Gold online

Ramai orang berminat nak beli emas. Tapi selalunya orang tak ada masa nak survey harga emas setiap kedai untuk dapatkan harga terbaik. Ada cara yang lebih senang dan terjamin jauh lebih murah dari kedai- dari website Public Gold.

Betul ke lebih murah? Baca di sini.

Kenapa harus beli dari Public Gold? Baca di sini.

Kesimpulannya, saya sendiri memilih Public Gold (PG) kerana
1. PG ialah syarikat terkemuka (memenangi banyak anugerah- Malaysia Book of Records, The Brand Laureate dll) dan diiktiraf (kelulusan BNM dan mengeluarkan koin koleksi Diraja sempena pertabalan Agung Malaysia)
2. Harga yang amat berpatutan dan spread/susut-nilai yang lebih rendah berbanding kedai
3. Urusannya mudah (jika anda tahu caranya- sebab itu anda perlukan Introducer/dealer)
4. Gerenti beli balik emas oleh PG

Ada 4 langkah asas untuk dapatkan emas Public Gold
1. Daftar/Register (untuk pertama kali sahaja)
2. Tempah/Order
3. Bayar
4. Ambil emas anda!

OK, bersedia untuk membeli? Mari kita mulakan.**Screenshot terkini berbeza sedikit dengan penambahbaikan web PG**

#1. Daftar (Register) di website www.publicgold.com.my
Dari Home Page, anda akan nampak senarai harga PG Sell dan PG Buy. Harga yang kita akan pakai untuk beli nanti ialah PG Sell. Sekarang, klik 'Login'

Anda akan sampai ke page ini

Cari dan klik pada perkataan 'Register' dan skrin seterusnya akan keluar. Isi maklumat yang diperlukan (tips: isi mana yang bertanda * sahaja, yang lain-lain akan ditanya lagi ketika anda isi borang masa collect emas di cawangan nanti).
(tips lagi: password nanti boleh tukar, daftar utk pertama kali ini adalah untuk username sementara sahaja)

Di bahagian Introducer, anda boleh letak mana-mana PG dealer yang perkenalkan anda pada Public Gold. Jika belum ada, boleh letak PG code dan nama saya- PG040197, Norazharina Mat Amin. Nanti jangan lupa WhatsApp saya di  +6013-2092404 sekurang-kurangnya untuk perkenalkan diri anda. Jika ada masalah atau perlukan bantuan dan konsultasi, boleh lah hubungi saya di no. tersebut (secara WhatsApp lebih baik) atau email saya azharina.amin@gmail.com. Saya komited membantu anda, inshaAllah kerana saya juga berada dalam kumpulan PG dealer yang aktif di bawah bimbingan Master Dealer En. Mohd Zulkifli.

Bila dah siap isi, klik OK. Anda akan terima email yang mengandungi activation link, temporary username dan password yang anda dah pilih tadi. Klik activation link tu dahulu.
Kemudian pergi ke Login page balik, dan boleh lah login menggunakan username dan password dalam email tadi. Sekarang anda dah sedia untuk tempah/booking harga.

#2. Tempah/Order
Harga di website Public Gold bergerak setiap 20 minit ikut harga emas dunia. Tidak seperti kedai emas yang paling banyak pun 2 kali sehari saja tukar. Jadi, kita boleh maksikakan peluang bila harga tiba-tiba menjunam naik/turun 24 jam sehari.

Bila dah puas hati tengok harga di Home page, klik pada Order > Place Order.

Nanti akan keluar Terms of Sale, jika setuju, klik OK. Anda akan sampai di Order Placement Page.

Pilih item yang dikehendaki dengan memasukkan kuantiti yang anda mahu. Di bawah nanti ada opsyen 'Order for'. Klik pada 'Myself' (Third Party dan New Buyer untuk kegunaan dealer shj.). Isikan butiran yang diminta.

Di bawah lagi ada 3 menu drop-down:
#2.1 Payment Option: Full Payment (bayar lump sum) dan Easy Payment Purchase (4 kali bayaran selama 4 bulan dengan caj 0.5% daripada jumlah harga belian, dicaj sekali sahaja pada bulan pertama)
#2.2 With (nak bayar ke akaun bank Public Gold mana yg anda suka): Public Bank Berhad atau Maybank Berhad
#2.3 Collect from: Pilih lah cawangan terdekat anda daripada 17 outlet seluruh Malaysia untuk ambil emas nanti. Untuk cawangan Relau and Bishop di Pulau Pinang, tiada caj pengangkutan dikenakan.

Letakkan apa-apa nota (jika perlu) dalam ruangan 'Remarks on Order', sbg contoh -New buyer, Introducer: PG040197 (Norazharina). Klik butang 'Update Cart' dan 'Grand Total' akan muncul di mana jumlahnya termasuk caj pengangkutan (utk Dinar, tiada caj pengangkutan bg Semenanjung. Utk jongkong/bar, caj nya ialah RM5-300. Butiran terperinci di sini). Bila semua OK, klik 'Check Out'.

Page seterusnya akan tunjuk Booking Order (Sale) dengan butiran dan kuantiti item yang anda dah pilih, bersama-sama dengan Terms & Conditions (semua maklumat ini akan di-email kan pada anda nanti). Jika ada lagi nak ubah, boleh klik 'Change Order'. Kalau tak ada apa-apa, double-check shj lagi sekali sbb SGT PENTING semua info tempahan anda betul sebelum anda klik butang 'Confirm Order'.

Bila dah klik 'Confirm Order'- TAHNIAH! Anda baru saja berjaya buat tempahan (tak kisah lah jika lepas ni harga naik, anda cuma perlu bayar harga yg anda baru booking tadi. Kalau harga turun pun, sama jugak hehe).

Page Booking Order (BO) akan keluar dan auto-generated email akan dihantar ke email Inbox anda mengandungi PDF attachment BO tersebut.
Anda dah boleh lah buat bayaran ikut arahan yang diberi ATAU tunggu Public Gold emailkan Sales Order (SO) dahulu. Jika tempahan dalam jam bekerja, anda akan dapat lagi satu email status Booking Order (BO) bertukar dari Order Placed ke Order Confirm.

Tak lama lepas tu, anda akan terima email yang mengandungi Sales Order (SO) dalam PDF attachment. Biasanya email ni dikeluarkan oleh cawangan pilihan anda masa buat booking tadi. Ambil perhatian pada Doc. No. (nombor Sales Order) dan A/C code (kod PG khusus utk anda) kerana anda perlu nyatakannya semasa buat pembayaran.

Tapi jika anda tak terima juga Sales Order dalam masa 24 jam/pada hari kerja berikutnya, anda boleh lah follow-up dgn dealer anda (saya lah tu- WhatsApp 013-209 2404) atau terus call Public Gold hotline +604-643 9999. Atau jika dah terima SO tapi ada silap, sila beritahu pada PG jugak utk buat pembetulan.

Cara pembayaran dan pengambilan emas, saya sambung dlm post seterusnya, OK? 

Ingin bermula serendah 1 gram sahaja dengan GAP? Baca sini http://emas1001.blogspot.my/2014/08/gap-salah-satu-cara-simpanan-emas.html

Norazharina Mat Amin
PG040197
013-2092404 (WhatsApp)

Monday, 31 March 2014

Aplikasi Public Gold (app) untuk iPhone iOS

OK, sbb saya hanya pakai iPhone, jadi saya nak tunjuk cara cek harga, lock harga/booking dan set price alert dgn mudah guna iPhone. App Public Gold ni juga boleh didapati untuk Android (Google Play) dan Blackberry.

1- Muat turun Public Gold app dari Apple App Store

2- Launch App dan anda akan dibawa ke Home page. Biasakan diri anda dengan 5 icons di bawah, dari Home hingga Account. Juga 3 produk utama- Public Gold (bar), Public Dinar dan Public Silver. Sekarang klik Login.
Untuk pelanggan sedia ada, boleh masukkan Username, password dan klik Login. Jika pelanggan baru, tak perlu isi apa-apa, klik Register.

3- Register. Pastikan anda letak nama saya sebagai konsultan Public Gold anda (Norazharina Mat Amin) atau PG040197 (dealer code saya)  di ruang Introducer. Kalau ada apa-apa hal nak tanya atau follow up dgn PG nanti, boleh la saya bantu. Masukkan nama penuh, nombor IC dan no handphone anda. Customer address boleh biar kosong dulu. Nak isi terus pun boleh.

Scroll lagi ke bawah. Masukkan alamat e-mail anda. Tekan Register. 
Cek e-mail inbox, anda akan terima activation email berserta dengan temporary username dan password. Klik dahulu activation link tu, kemudian gunakan username dan password untuk Login spt di atas.

4- Untuk cek harga, klik pada Live Price. Klik pada Refresh button dalam bulatan hijau di bawah supaya harga yg anda lihat ialah harga yang terkini. Scroll ke bawah untuk lihat senarai harga penuh. Bila dah puas hati tengok harga dan tahu nak beli item mana, klik Booking. (Nampak bullet putih tu? Nanti saya akan cerita kemudian).

5- Booking. Bila klik pada booking, akan keluar Notice macam ni. Dah baca, tekan OK.
















Ada 4 drop-down menu
1- Order for Myself: pilih yg ni utk sendiri punya order, option lain iaitu new/existing customer utk kegunaan dealer shj.
2- Collect from: pilih cawangan terdekat dgn anda utk collect barang nanti 
3- Bank payment with: Maybank atau Public Bank, pemegang akaun PG. Anda boleh pilih mana-mana yg anda suka.
4- Payment type: Full payment/Easy Partial Payment (EPP ada admin caj 0.5%, dicaj pada bulan pertama daripada 4 bulan).
Pilih item mana yg nak beli. Contoh kat sini, saya nak beli 1 dinar emas dan 10 dirham perak. Klik icon (+) untuk nyatakan kuantiti item. Tekan sekali utk 1 item, 2 kali tekan utk 2 item, dan seterusnya. Kalau terlebih tekan, klik (-) untuk kurangkan jumlah.
Scroll ke bawah sekali untuk 10 dirham. Lepas masukkan semua kuantiti, tekan Sumbit. Tadaa! Dah siap booking.


Satu lagi Notice akan muncul yang bagitau Order anda telah dihantar.
Jika anda cek e-mail inbox, anda seharusnya terima auto-generated Booking Order (BO) yang tunjuk butiran pembelian anda tadi. Kalau booking dalam jam bekerja, anda akan terima Sales Order (SO) menerusi e-mail juga tidak lama selepas tu. Sekarang dah boleh buat pembayaran dalam masa 24 jam dan hantarkan slip bayaran sebagai bukti (penerangan lebih lanjut di sini.).


Kalau nak cek jumlah pembelian yang dah dibuat, boleh klik pada icon Account > Previous Purchase. Skrin akan tunjuk Order ID, bil pada siapa dan jumlah RM.

Perkara paling best saya rasa pada App ni ialah boleh set alert utk pricing. Kalau anda perasan, dekat Live Price page tadi ada tulis 'Click on price to set alert'- betul-betul kat bawah perkataan 'Booking'. So klik je mana-mana harga yg kita nak target, klik +/- utk tambah atau kurangkan harga dalam perbezaan RM10. (hint: harga PG Sell biasanya set pakai - sbb kita nak beli pd harga murah, PG Buy guna +). (Hint lagi: kalau item kecik mcm 1 dinar, mungkin lambat nak capai beza RM 10 tu, jd set kan pada item yg lebih besar spt 5 atau 10 dinar).

Bila dia dah save Target Price kita, dia akan tanda dengan bullet putih tu.

Bila harga tu sampai, nnt phone akan hantar alert. Jadi, tak payah sengkang mata kejap-kejap nak refresh harga/tgk graf sbb nak tau harga best ke tak :)

Cuma satu kekurangan pakai app ni, tak boleh nak masukkan Remarks masa booking. Jadi kalau nak buat booking biasa, tak ada mesej tambahan nak bagitau, then it's OK. Good for those yg nak cepat tak nak leceh membelek website PG. Kalau nak tambah apa-apa mesej, kena pegi dekat website jugak lah. Arahan step-by-step boleh rujuk di sini.

Orait, semoga post ni bermanfaat untuk anda.

Norazharina Mat Amin
PG040197
013-2092404 (WhatsApp)
azharina.amin@gmail.com